Culatra - Olhao
Hallo allemaal,
Speciaal voor Belinda zal ik een langer verhaaltje schrijven!
Na enkele dagen lekker hier genoten te hebben van de zon, het strand, het leuke kleine restaurantje, de wandelingen en de overige bootjesmensen hebben we gisteren een wat minder leuke ochtend gehad.
Wat later bleek is nog nooit gebeurd, maar zelfs hier kan dit toch gebeuren (lekker lang hé Belinda!)
Natuurlijk hebben we de wedstrijd van Nederland tegen Uruguay gezien en staan dus in de finale!!
Wat zal het oranje zijn in Nederland!!!
Nu to the point, gisteren (6 op 7 July) was een onrustige nacht, bewolking, af en toe een spatje regen en ik ben er een aantal maal uitgegaan omdat de wind redelijk hard was.
Om ca. 6.00 uur heb ik de windvanger weggehaald, alle lijnen opgeschoten, de Wifi-antenne naar binnen gehaald, de sprayhood opgezet (lag vanwege de warmte plat) en alle horren uit de dakluiken gehaald.
Alle kussens en badlakens naar binnen, want de lucht was erg dreigend.
Tot ca. 8.30 uur heb ik nog wat liggen te dommelen, maar daarna begon de wind erg hard door te waaien, inmiddels al windkracht 7.
Gelukkig hadden we redelijk veel ankerketting uitgelegd (25 - 30 meter op een diepte van 3,5 - 5 meter), echter de golven werden steeds hoger en de wind trok alsmaar meer aan.
Nog geen half uur later bevonden we ons in een hevig stampend schip aan de ketting, met golven van 3 - 5 meter en een wind van 8 - 10 Beaufort.
De bimini hadden we nog steeds staan, gelukkig zonder achter of zijkant, maar de wind en de golven slingerde ons dermate heen en weer, dat ook de bimini als zeil ging meespelen.
Na ongeveer een uur werd de wind wat minder, waarop wij gelijk de bimini hebben kunnen strijken. We dachten het gehad te hebben, maar nog geen minuut na het strijken begon de heksenketel weer opnieuw, nu zelfs nog harder!
De dinghy werd ook heen en geslingerd en werd op een gegeven moment door de wind opgepakt landde ondersteboven in het water, met motor en al!
Ik proberen deze zo snel mogelijk weer om te draaien, maar was geen doen en hebben deze dus zo maar laten slingeren. Wel zag ik dat opeens het zitplankje wegdreef, gelukkig zaten de motor, peddels en de tank vast.
De wind trok verder aan tot windkracht 12 en op een gegeven moment hoorde we een grote knal en dachten dat er een schip tegen ons aan dreef.
Buiten was er echter niets te zien totdat ik op het dek de borglijn van de ankerketting zag liggen, natuurlijk volledig open gebogen. Ik naar voren omdat de ketting nu alleen op de ankerlier stond, welke regelmatig vreemde krakende geluiden liet horen, omdat deze de ketting verder probeerde af te rollen.
Ik heb eerst nog ca. 10 meter extra ketting gegeven, al zwevende op de punt, maar dit is gelukt.
Daarna getracht de ketting op de borgklem in de ankerkluis te zetten, echter deze boog direct alle kanten op, waarop ik de nog resterende ketting in de ankerkluis om de lier heb gewikkeld en deze op de borgklem gezet.
Alles bleef nu goed zitten en ik doorweekt naar binnen.
Intussen hadden we een aantal boten gezien, die van het anker waren losgeslagen, er dreven vele spullen van andere boten rond, kortom het was een chaos.
Tot ruim 12.00 uur heeft de storm aangehouden en nog geen uur later scheen het zonnetje weer vrolijk en was er geen spat wind meer te bekennen.
Allereerst de dinghy omgedraaid met behulp van de katrollen op de davits, de motor geprobeerd, echter deze gaf geen sjoege.
Daarna de grote boot maar van het anker gehaald (de elektrische ankerlier blijkt nu wat te slingeren) om toch te kijken of we de zitplank van het bootje konden vinden.
Toen we langs onze Argentijnse vrienden voeren, hoorden we dat hun ankerketting gebroken was en gelukkig op een 2e klaar liggend anker weer tot stilstand zijn gekomen. Voor hun was er nog een probleem, omdat zij de motor niet bij konden zetten, omdat de waterpomp defect was, maar ze hebben gelukkig geen ander schip geraakt.
Met het zitplankje hadden we geluk, want we vonden op het water een vergelijkbaar plankje, wat ook nog eens paste!
Na ook nog een peddel gevonden te hebben zijn we weer teruggegaan naar ons ankerplekje en hebben we de boot schoon gemaakt.
Deze was door de storm en het zand van het strand 2 tinten donkerder geworden.
De buitenboord motor heb ik deels gedemonteerd, schoongespoeld met zoet water, de carburateur gereinigd en al het water eruit gehaald, de brandstofleidingen doorgespoten met benzine en na montage loopt hij weer als een zonnetje!
Aansluitend hebben we onze Argentijnse vrienden geholpen om de ankerketting en anker weer te lichten. Duikers hadden aan het anker een lijn vastgemaakt en deze uiteindelijk met de grote boot kunnen ophalen.
's Avonds heerlijk genoten van het Spaanse temperament tijdens de voetbalwedstrijd tegen Duitsland in de kroeg!!
Geweldig dat Duitsland eruit is en dat Spanje (zal wel moeilijk worden) onze tegenstander is voor komende Zondag!
Vandaag zijn we naar een jachtwerf in Olhao geweest en we gaan een dezer dagen het water uit om de onderkant schoon te maken en nieuwe antifouling aan te brengen.
Ook zijn we opzoek geweest naar een nieuwe klem voor de ankerketting, maar nog niet gevonden. Mogelijk dat een kennis van Marita (Argentijnse) een klem van RVS voor ons beide kan maken.
Nou, dit was dus onze vuurdoop op het water en hopen dat het hierbij blijft!
Groeten,
Paulien en René
SY Viskus
Hoi Pauline en Rene. Wat een verhaal ik hoop ook voor jullie dat dit alles is wat het weer betreft. Ik lees jullie verhalen met grote belangstelling en moet eerlijk zeggen " ik ben jaloers " Maar ja ik kan niet zeilen en denk dat mijn wereld reis ooit per motor gaat. Ik ha morgen zelf op vakantie naar Otterloo. Heb nog steeds niets van de site van de badminton binnen kan jullie verhalen nog niet delen. Maar dat komt wel goed. Tot de volgende keer. Groetjes Hans
Lieverds,
Wat ben ik blij dat wij gewoon naar Zeeland gaan.
Niet zo stoer,maar....
lees met heel veel plezier en ontzag jullie avonturen.
Kus Mieke
Kijk, dit zijn nu de echte zeemansverhalen. Daar houden we van.......zolang het maar goed afloopt!
We kijken uit naar jullie volgende avontuur.
Zijn net terug van vakantie,sinds 8 juli niets meer van jullie vernomen, zijn jullie nog boven water ?
PS; goed anker zeg ! wonder dat die gehouden heeft
We zijn nu al een beetje jaloers op jullie. Amper twee weken thuis en alleen nog maar regen gehad!
Schoenen aan....na maanden teenslippers gedragen te hebben...Jas, paraplu etc.
Verder heel fijn iedereen weer te zien hoor!
Genieten ook weer van bruin brood en drop en zo.
Lukt het brood bakken met gist goed? Of met bier beter? En hebben jullie al zelf-gevangen vis op de bbq gehad? Ook nog ameijoa's geraapt en gegeten?
Hebben jullie weer een gezelige groep?
Geniet ervan! We reizen nu met jullie verder mee.
Wat was het gezelig he!
Hallo!!!
Zitten jullie al aan de verse muntthee met heeeeeel veeeeel suiker???
Waar zijn jullie?
Lieve groet,
Marco en Jantien
Wij verhuizen dit weekend naar die mooie historische kotter in de Veerhaven. Kijken er erg naar uit; we hebben er lang op moeten wachten.
Het regent hier pijpenstelen en krijgen nu al een beetje heimwee naar het mooie leven op Culatra.
Goede vaart!